Toeristisch informatiecentrum Ravenstein

volg ons

Demen

Tot 1810 behoorde Demen tot de gemeente Demen en Langel. In 1810 is die gemeente met Dieden gefuseerd tot de gemeente Dieden, Demen en Langel. In 1923 is de gemeente Dieden, Demen en Langel opgegaan in de gemeente Ravenstein. In 2003 is deze gemeente weer opgegaan in de gemeente Oss.

Demen dankt zijn naam aan het riviertje ‘Demen’, dat in de Peel ontsprong en noordwaarts langs Zeeland, Herpen, Deursen en Dennenburg stroomde. Bij Demen mondde het riviertje uit in de Maas.

Bezienswaardigheden

Rustieke boerderij,
Burg. Canersstraat 2

Half verscholen achter de groene linden ligt een agrarisch bedrijf van de familie Nass. Deze boerderij uit 1745 bezit nog zijn oorspronkelijke kozijnen en beglazing (met 25 ruitjes in de ramen van de voorgevel). Die ruitjes zijn groen en gebobbeld van ouderdom. Opvallend zijn ook de raampjes op de verdieping. Omdat glas in die tijd nog erg duur was, werden er in plaats daarvan luikjes voor de ramen geplaatst die konden worden geopend om licht door te laten.

St. Willibrorduskerk,
Maasdijk 69
De kerk naast de dijk stamt uit de 19e eeuw en is ontworpen door de beroemde architect Kuijpers, die o.a. ook het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam heeft ontworpen. De kerk is uniek omdat het de eerste neogotische kerk is in de wijde omgeving. De toren is ouder dan de kerk. Deze hoorde bij de oorspronkelijke kerk die op deze plaats stond. De inrichting van de kerk is prachtig. Er zijn nog heel veel authentieke elementen bewaard gebleven van de oorspronkelijke inrichting. Vrijwel het hele interieur is afkomstig uit het 19e eeuwse kerkatelier van Kuijpers uit Roermond. Prachtig is ook de reliekhouder van de naamgever van de kerk St. Willibrord. Deze staat in een speciaal daarvoor door Kuijpers ontworpen kast bij het hoofdaltaar. De monumentale muur rond de kerk is in zijn oorspronkelijke staat hersteld, waardoor de kerk weer dezelfde aanblik biedt als op het moment dat hij gebouwd werd.

Karnhuisje,
St. Wilbertstraat 3
Een opvallend gebouwtje in Demen is het karnhuisje tegenover de Willibrorduskerk. Het heeft een achtkantige vorm en dateert al van voor 1826. In 1988 is het op initiatief van de Heemkundekring Land van Ravenstein geheel gerestaureerd. Lees het ANWB bord voor nadere informatie.