Toeristisch informatiecentrum Ravenstein

volg ons

Koolwijk

Het gehucht Koolwijk maakte voor de samenvoeging met Ravenstein in 1941 onderdeel uit van de gemeente Herpen.
In 2003 is de gemeente Ravenstein opgegaan in de gemeente Oss. Koolwijk ligt aan natuurgebied ‘Herperduin’ en wordt verdeeld in de Grote- en Kleine Koolwijk.

De naam Koolwijk is een zogenaamde waternaam. Waarschijnlijk komt het van een ‘koele heldere beek’ die vroeger vanaf de Peel naar het stroomgebied van de Beerse Maas liep. Vandaar ook de naam ‘Coelbeeck’. Later is het Coolwyc, Koolwijk of zoals in deze streek ‘De Kôllik’, genoemd.

Bezienswaardigheden

St. Annakapel, Koolwijksestraat 5
De St. Annakapel in Koolwijk stamt uit de 15e eeuw. Zij wordt in 1485 vermeld als onderdeel van de parochie Herpen. Na 1629, toen in de Meierij het katholicisme verboden was, kreeg de kapel de functie van ‘grenskapel’, waar de katholieken uit Berghem en Oss ter kerke gingen. Dat is zo gebleven tot aan de Franse Tijd. De kapel in zijn huidige vorm dateert van 1936. De St. Annakapel is eeuwenlang een populair bedevaartsoord geweest. De H. Anna was de moeder van Maria. In de kapel staat een bijzonder beeld van St. Anna, Maria en het kindje Jezus. Zo’n groep wordt vaak aangeduid als ‘Anna-te-drieën’. Het beeld dateert uit 1500 en is van onschatbare waarde. In juli worden St. Annafeesten georganiseerd. Wanneer 26 juli op een zondag valt, is dat de feestdag en anders de eerste zondag daarna. Vooral de Heilige Mis in de buitenlucht wordt door velen bijgewoond.