Overlangel
Recente opgravingen tonen aan dat Overlangel mogelijk al in de ijzertijd bewoond werd. Overlangel maakte vroeger deel uit van de Heerlijkheid Langel in het Land van Herpen. Het had vroeger een haven, waar veel handel werd gedreven. Ook was er een scheepswerf te vinden. Al snel kwamen er cafés en winkeltjes. Op deze manier ontstond het dorp Overlangel. Nadat de schepen werden vervangen door stoomboten, werd Overlangel niet vaak meer aangedaan. Hierdoor werd de handel minder en kwam er armoede in het dorp. De kanalisatie van de Maas was de doodsteek voor het dorp. Overlangel maakt sinds 1811 deel uit van de gemeente Herpen. Laatstgenoemde gemeente is in 1941 opgeheven en gevoegd bij de gemeente Ravenstein. In 2003 is de gemeente Ravenstein opgegaan in de gemeente Oss.
Overlangel is afgeleid van lang en lo(o), dat bos betekent. We hebben het dus oorspronkelijk over een ‘langgerekt bos’. De toevoeging ‘over’ en ‘neer’ is om respectievelijk de nederzettingen stroomopwaarts en stroomafwaarts van Ravenstein van elkaar te onderscheiden.
Bezienswaardigheden
St. Antonius Abtkerk, Kerkstraat 20
Rond 1500 is er onder de parochie Herpen sprake van een Antoniuskapel in Overlangel. Deze oude kapel heeft in 1814 plaats moeten maken voor een nieuwe. Veertig jaar later, op 11 september 1854, vierde Overlangel de afscheiding van de parochie Herpen. Vijf dagen eerder was namelijk de nieuwe kerk ingewijd. Deze nieuwe parochiekerk kon mede gebouwd worden dankzij een grote gift van de rijke familie De Bruijn. De kerk heeft een heel bijzondere gietijzeren en opengewerkte torenspits. Een zeilschip bekroont deze spits.