Toeristisch informatiecentrum Ravenstein

Ravensteins Raadhuis

Marktstraat Ravenstein

Ravensteins
Raadhuis

Johan Frans van Willigen (1698–1767) was een notabele advocaat-fiscaal in criminele zaken in Ravenstein. Hij is een zoon van Johan van Willigen, vice-drost van de heer van Ravenstein. In 1726 verwierf hij drie oude huizen, waarvan het middelste ‘de Swaen’ heette. In 1739 liet hij ze tezamen voegen en bracht de huidige voorgevel aan.

Het huis deed dienst als notarishuis en werd tot halverwege de vorige eeuw als woning gebruikt, daarna als raadhuis tot de samenvoeging van Ravenstein met de gemeente Oss in 2003. Sindsdien wordt het gebouw onder andere gebruikt voor huwelijken, officiële ontvangsten, vergaderingen, tentoonstellingen en het Toeristisch Informatiecentrum (TIR).

De inventaris omvat een viertal museumstukken:

  • Ravenstein had rond 1780 een klokkenmaker H. van Rooy die binnen de grachten werkzaam was. Uit zijn atelier zijn twee klokken bewaard gebleven in deze regio. Eén klok hangt in de gang van Priorij Soeterbeeck te Deursen, de andere (1783) in het Raadhuis. De klok is gebouwd als hangklok en later omgebouwd tot staande klok, een “Amsterdams horloge”. Het gewicht van de slinger paste niet goed in de smalle buik van de staande horlogekast en is daarom aan weerszijden plat geslagen met een hamer. De klok is een geschenk van de firma Meulemans, een mengvoederbedrijf, aan de stad Ravenstein ter gelegenheid van hun 100 jarige bestaan.
  • In de raadszaal hangt een schilderij van kolonel Wils, een geboren Ravensteiner die in 1865 pauselijk zoeaaf werd. De schilder Jan Hendrik van Grootveld beeldt Ignace Wils uit als luitenant-kolonel, de rangdie Ignace in het Carlitische leger had toen hij sneuvelde. Zijn broer, eveneens zouaaf, schonk de stad Ravenstein de pallas (degen) en de rode baret, een baret die alleen door legeraanvoerders gedragen mocht worden.
  • In de gang van het Raadhuis staat een antieke Armada chest (geldkist). De landsheer Ravenstein, Johan Wilhelm van Neuburg had bepaald dat transporten van belastinggeld, naar Duitsland, in gepantserde geldkisten moest plaats vinden. Deze kist is gemaakt in de 17e eeuw in Neurenberg-Duitsland. Op het deksel is nog heel wazig het stadswapen te herkennen van de stad Ravenstein. Aan de achterzijde bevind zich een kogelgat, een stille getuige van de grote gevaren gepaard aan 17e eeuwse geld transporten.
Stadje Ravenstein